1.

Onze hersenen bevatten beloningscentra. Dat is algemeen bekend.

Onze hersenen bevatten ook strafcentra.

Deze werken veel sneller dan de beloningscentra.

2.

Het enige wat onze hersenen echt altijd willen, is overleven.

Overleven doe je door te vechten of te vluchten.

Tenminste, dat denken je hersenen. Die lopen nog een beetje achter, evolutionair gezien.

Dat denken je leven kan redden; en dat school en werk meestal geen levensbedreigende situaties zijn, snappen ze nog niet.

Jouw strafcentrum wordt bestuurd door adrenaline. Die adrenaline zorgt ervoor dat jouw lichaam zich voorbereid op je gevecht of op je vlucht. Je bloeddruk stijgt, je hart gaat sneller pompen en je spieren en pezen worden wat korter.

Denken neemt nu veel te veel tijd en energie in beslag.

Dus je frontale hersenen, die in je voorhoofd, die voor overzicht zorgen en handige plannen en rust, moeten het nu met minder bloed stellen. Alleen je hersenstam heb je nu nodig.

Handig geregeld van je lijf, als de nood aan de man is, maar …..

3.

t Voelt helemaal niet prettig!

Je voelt je zeer gespannen. Je bent gestresst!

Heel vervelend op de momenten dat dat gebeurt. Als je bijvoorbeeld een beurt krijgt plotseling, of een spreekbeurt moet houden, of je moet een belangrijke vergadering voorzitten.

En dan is t ook nog zo dat, als t moment dan eindelijk voorbij is, je lijf voor dit soort – zogenaamd levensbedreigende situaties – een uitzonderlijk goed geheugen heeft. Je wilt dit immers niet nog een keer meemaken.

En zo ontstaat bij een volgende situatie, al lang van te voren, spanning. Bij een volgende nog langer en na een tijdje durf je niets meer wat op die oude situatie lijkt.

Je hersenen staan op overleven.

4.

Het goede nieuws is, dat je hersenen naast  jou in leven houden en stress veroorzaken,

ook erg goed zijn, en zelfs nog iets beter, in nieuwe dingen leren!

En je lijf is naast verkeerde gewoontes onthouden, ook erg goed in goede gewoontes onthouden.

Hoe beter de gewoonte werkt voor jou, hoe beter je lijf meewerkt!

5.

We speuren daarom de blokkade op.

En lossen haar op!*

Zet je hersenen op leven.

*) We zorgen ervoor dat niet alleen de hersenstam, maar ook de cortex en in het bijzonder het corpus collosum voldoende bloedtoevoer krijgt. Dan halen we de vervelende ervaring uit het hoofd, en maken een positieve voorstelling van de ervaring, door deze te voelen en beleven in het hele lijf, in ons hoofd, met hulp van voelen en voeten. In ons hoofd kunnen we alles!

Hadewych Simonis is kindercoach en werkt met kinderen en opvoeders vanuit kinderpraktijk GRONDIG aan grondig denken en doen. #Matrixcoach en trainer #RotsenWater
%d bloggers liken dit: