Het kleinste beeldje is kwijt,

lees ik in de krant.

naald microbeeldje

Er is meer weg. Verdwenen. Onvindbaar. Verloren…

Weg is: De drift van onze peuter. De blijheid van het kind dat een week in het ziekenhuis moest blijven. De leergierigheid van het kind dat op school vastloopt. De rust van de jongen wiens ouders uit elkaar zijn.

Of…….?

De peuter zet al zijn kracht in om zijn wens kenbaar te maken. Op de enige manier die voor hem op dat moment voor handen is. En geslaagd! Het zieke kind heeft overgave nodig om drie grote onderzoeken te ondergaan, en zet zichzelf even op de rem. Nodig! Het kind heeft gemerkt dat het zijn leerbehoeften niet bevredigd krijgt op school, en is gestopt met vragen. Aangepast! De drukke jongen is zijn veilige plekje kwijt en laat op zijn manier zien dat hij er ook nog is. Geslaagd!

Het kind zoekt en vindt een manier om duidelijk te maken aan zijn omgeving wat het nodig heeft. Wij als ouders krijgen deze boodschap het duidelijkst te horen. Bij mama en papa is het voor het kind immers meestal ’t veiligst.

Hoe doet t kind dat?

Met veel kracht! Denk aan de peuter en aan de jongen die zijn plek kwijt is. Met uitgekiende kracht. Denk aan het zieke kind. Met vastberadenheid. Denk aan het teruggetrokken kind in de klas dat niets meer leert.

Waar komt die kracht vandaan?

Het kind levert iets in, om met extra energie iets naar buiten te brengen. Die kracht heeft het kind, Die kracht hebben we allemaal.

En wat gebeurt er met wat het kind inlevert?

Dat is zoek, kwijt, onvindbaar.

Verloren…

 Of….?

Zit ze ergens? Weten we haar alleen niet te vinden….?

Die kracht zit er en is weer in te zetten, als die weer naar boven kan en mag komen. Even was er iets anders nodig. Hartstikke goed gedaan. Dankjewel! Nu mag het andere weer naar boven komen:

Op dat moment en op die plek waar het kan, zie je de leergierigheid van het kind tevoorschijn komen. Op het moment dat de kust weer veilig is, en hij gezien wordt, kan de drukke jongen weer rust nemen.

De kracht is er, nog altijd.

Zo ook het kleinste beeldje.

Het kleinste beeldje is zoek, maar het is er wel!

 
We zoeken in praktijk GRONDIG naar de boodschap, en vervolgens naar de kracht die eronder zit.
Hadewych Simonis is kindercoach en trainer in weerbaarheid, te Monster, Westland. Zij werkt middels oa Rots en Water, ik leer leren, en BalAVisX, individueel, met ouders, met kinderen, en in groepen.
%d bloggers liken dit: