Hij kwam binnen, hoofd naar voren, voeten erachteraan, een snelle tred, ogen tastten razendsnel de ruimte af. Een krachtige maar vluchtige hand. Hij begon met vragen, 3 vragen tegelijk: Hoe spreek je jouw naam nu uit?, hebben we goed geparkeerd daar, en kan mijn moeder ergens wachten?

Hij regelde alles. Een kanjer van 10 jaar. Nadat hij de derde vraag gesteld had, plofte hij neer op de poef, ” pff ik ben doodop”, om nog geen twee seconden later zijn schoenen uit te gooien en met heerlijke energie de trampoline te bestijgen.

Een kanjer van 10, die zichzelf een eind voorbij liep, en zo graag wilde weten waarom andere kinderen gek van hem werden…

Word jij wel eens gek van jou? vraag ik.
De Hele Dag, stelde hij direct, alsof het om een alombekende wet ging.
DE HELE DAG, herhaalde hij.

Ik pakte een krijtje en schreef het op.

“Ik word de hele dag gek van mezelf.”

Dit was het begin van weer een mooie sessie. Hij ontdekte wie die ik was, wat gek voor hem betekende, of t de hele dag was dat hij gek werd van zichzelf, en of hij gek werd van zijn hele zelf.

En .. wat denk je …?

Een béétje van hem, werd op sòmmige momenten en op een páár plaatsen, een béétje druk, van een heel klein onderdeeltje van zijn hele grote zelf!

 

Overtuigingen: Wat geldt nog, wat is nodig, en vooral: wat kan weg?

Overtuigingen nestelen zich maar wat graag in onze hoofden. Die zijn vast, onwrikbaar en betrouwbaar, en daar houden hersenen van. Ook als die overtuigingen niet meer bij de tijd zijn. Als ze niet kloppen. Het is erg handig af en toe op te ruimen in je hoofd. Wat geldt nog, wat is nodig, en vooral: wat kan weg?

Deze jongen kampte met een overtuiging die t hem lastig maakte om zijn gedrag eens rustig te bekijken, laat staan te veranderen. Nu de overtuiging onderuit is gehaald, gaat de volgende stap bijna vanzelf: ander gedrag kiezen!

 

Hadewych Simonis is trainer en kindercoach GRONDIG voor wiebelige denkers die steviger willen staan. Ze geeft trainingen Rots en Water, ik leer leren, en coacht wiebelige kinderen èn hun ouders. Monster, Westlandbewegen