Hij was bang voor een zombie in de nacht, en veranderde hem. Paarse lange haren, paarse trui, tanden eruit en roze, blije ogen!

Het kind ziet iets engs in de nacht, en voelt zich niet meer veilig. Natuurlijk! Als je je controle kwijt bent, voel je je niet veilig. Er kan van alles gebeuren, met jou, en jij hebt daar niets over te zeggen!

Het ene kind is daar gevoeliger voor dan het andere. Zombies zijn voor de één doodeng, een ander lacht erom: “Dat is niet echt, ik weet het verschil tussen fantasie en werkelijkheid. Oorlog is eng en dood en ziektes.” Aldus een denkertje uit mijn praktijk van 8 (februari 2015).

Maar ook hij slaapt moeilijk en heel laat in. En ook hij voelt zich niet veilig. Wat is het dan fijn om de regie weer in handen te kunnen nemen! 

Je bewust zijn van je gedachten. – dat ze gedachten zijn, plaatjes in je hoofd –  ; je bewust zijn van je lijf. – dat je hoofd warm wordt, je buik wat samenknijpt, en je adem versnelt; maakt dat je met die gedachten, en met je lijf en je adem, wat kunt.

Je begint met je houding, en je adem. Dan volgen andere fysieke veranderingen: loskneden van je buik bijvoorbeeld (denkbeeldig, of echt), en afkoelen van je hoofd met een denkbeeldig bergbeekje.

Dan pak je het zombie-plaatje in je hoofd aan. Dat het jouw plaatje is, maakt al dat jij er iets mee kunt. Aan de slag! Hij was bang voor een zombie in de nacht, en veranderde hem. Paarse lange haren, paarse trui, tanden eruit en roze, blije ogen!

Zucht. Slaap lekker. Je weet wat jij kunt!

 

 

Hadewych Simonis is coach en trainer weerbaar en leerbaar, kinderpraktijk GRONDIG, in Monster, Westland. #clubHB #ikleerleren #breinleren #coaching #therapie #Rots&Water #BalAVisX #kinderen #pubers #ouders #Monster
%d bloggers liken dit: